Öns bakgrund

Ja, som ni kan se ovan kommer alltså det här inlägget att handla lite om Madagaskars historia. Det är alltid bra att ha något "hum" om bakgrunden innan man går in på mer aktuell fakta:)


Det är lite oklart om när ön egentligen blev befolkad men det uppskattas vara kring år 200-500 e.kr. Under 700-talet kom det arabiska sjöfarare till öns västkust för att bygga handelsstationer.


Under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet var ön ompratad för sina pirater som plundrade det mesta i sin väg.


Senare vid år 1896 blev Madagaskar en fransk koloni. Det jag funderara på är varför fransmännen ville ockupera Madagaskar av alla länder. Ön var då fortfarande ganska okänd av omvärlden och de var inte direkt ett särskilt rikt land heller. Fast om man tänker sig så här att Frankrike hade stora delar av Afrika redan, men att Storbrittanien inte var långt efter storleksmässigt och då tog man väl det man kunde för att visa sin status av land och för att vara störst och bäst. Andra länder försökte även de att skaffa kolonier på Madagaskar, men de flesta misslyckades då de blev stoppade av fransmännen.


När andra världskriget härjade omkring år 1930 var det någon (troligtvis en tysk) som kom på den briljanta iden att de kunde skicka alla judar till Madagaskar och hålla dem inlåsta tills de skulle avrättas, den s.k "Madagaskarplanen". Den här planen genomfördes aldrig (antagligen som tur var). När jag läste det här var min första tanke: "var tyskarna helt dumma i huvudet eller?". Inte för att de framstod som särskilt inteligenta under andra världskriget men hallå, vart skulle alla miljoner kroppar dumpas sen då? Kanske någon då skulle ha kommit på den ännu smartare iden att slänga ut dem i vattnet och samtidigt förstöra korallreven och ordna med ännu fler miljöförstöringar. Som sagt, tur att planen aldrig användes!


Madagaskar fick äntligen självständighet från Frankrike år 1960. Sedan dess har landet både utvecklats och försämrats.


Några frågor? Kommentera i så fall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0