Auf wiedersehen Madagaskar

Ja, nu har dagen kommit för mitt livs (troligtvis) sista blogginlägg. Jag måste säga att det inte var så farligt som jag hade förväntat mig att det skulle vara att blogga om landet istället för att bara göra en uppsats eller dylikt. Om jag på ett bra sätt ska sammanfatta det hela kan jag försöka med 4 ord:

ovanligt, kreativt, roligt och om jag ska vara ärlig även rätt stressigt ibland.

Vi i vårat arbetslag håller på med tema miljö i flera ämnen också, som t ex i engelska, NO och slöjd. Därför har vi snappat upp mycket nytt inom de områderna och förhoppningsvis kommer vi även använda oss av det.

Om jag någon dag i framtiden skulle få en skoluppgift där det bästa alternativet var att blogga en gång till skulle jag antagligen göra det igen, för det är ett bra sätt att nå ut till de som ska läsa all text plus att man kan skriva mer alldagligt på en blogg:).

För att inte tala om allt som jag har lärt mig om ön vid Afrikas östkust! Okej, det här kan låta liiite dumt men innan jag hade börjat tagit reda på mer om Madagaskar trodde jag inte att det bodde några människor där. Åtminstone inte så pass många som det faktiskt gör i alla fall. Jag har definitivt lärt mig massor som säkert kan vara användbart längre fram i livet.

Nästa vecka kommer det vara en mindre utställning på skolan där allt vårat arbete kommer visas upp. Efter det kommer det troligtvis kännas lite tomt att inte behöva logga in och skriva en massa om landet. Det spelar ingen roll om folk inte tycker som jag, men Madagaskar har något speliellt...


-Birdupinthetree-


Miljöproblem och deras lösningar

Nu ska det handla om själva huvudämnet i bloggen, nämligen miljöproblemen på ön. Om ni har läst tidigare inlägg kan ni se att det för det mesta dras paraleller mot hur det påverkar miljön och jag skulle föredra om ni hade lite av det i baktanke när ni läser detta så att jag inte behöver skriva faktan flera gånger. Dock tror jag att det kommer upprepas flera saker som ni redan har läst, men desto mer lär ni er:)


Några av de allra värsta miljöproblemen är vattenföroreningar, gruvdrift, svedjebruk, tjuvskytte och skogsavverkningar.

Det finns leraktig materia som flyttas längs med floderna för att sedan mynna ut i havet där leran bokstavligen begraver koralldjuren levande. Inte nog med att de fina reven förstörs utan fiskarna förlorar även sina ställen att lägga ägg på. Det har gjorts försök att använda konstgjorda rev för att försöka återfå balansen i naturen men det har oturligt nog misslyckats. Som ett exempel kan jag nämna världens 3:e största korallrev Toliararevet som ligger nära Madagaskar, revet förstörs mer och mer och forskarna är bekymrade över situationen. Grundvattenytan har legat mycket lägre än normalt de senaste åren. 



Befolkningen mister mycket odlingsmark p.g.a erosionerna och därför bristen på basvaror.



Innan den första människan kom till Madagaskar var antagligen hela ön täckt av skog, nu kvarstår endast 4% av ytan skog medan savann och stäpp utgör ungefär 90%. Det som jag tänkte på då var, kommer hela ön vara savann eller stäpp om några år? Jag kan ärligt talat inte föreställa mig Madagaskar utan skog...



Elen i landet är otroligt dyr i förhållande med vad en invånare tjänar. Därför används mer och mer träkol, de flesta vet väl hur dåligt det är för miljön med träkol? För att producera träkol behövs det som man märker på namnet såklart träd, i mångder. Tänk om de kunde börja använda mer el istället, över 60% av elen komer från vattenkraft och resten från b.l. a. olja. Visst, de är inte hundraprocentiga miljöhjältar heller, men jag anser att de är ett bättre alternativ mot träkolen i alla fall.

Min gedigna bloggkarriär börjar dra mot sitt slut, men jag måste säga att det har varit en berikande upplevelse att blogga om SO-arbetet. Det nästa skriftlia inlägget blir antagligen mitt sista (om jag inte säger något annat förstås). Tjao! :)

-streaked tenrec-


Någon annan än jag som smälter när man kollar på det här djuret? Eller till alla bandyfantaster; Heja Broberg!


Miljö och klimat


Det kommer mer att handla om hur klimatet den här gången, men nästa inlägg kommer handla om miljöproblem och hur man ska lösa det. Missa inte det! Tills dess bjuder jag på annan interessant fakta om just öns kilmat.


Madagaskar ligger i den tropiska zonen, men hela landet har ändå inte exakt lika klimat. Längst kusterna är det ett tropiskt klimat, mer in i landet är det tempererat medan det i söder är mer torrt.



På den östra sidan av ön är det ett smalt band med tropisk regnskog, där finns även flera bäckar som tillslut mynnar ut i den Indiska oceanen. På väst sidan är det mer torrskog. Om man kollar lite längre in i landet finns den bergiga centralplatån som utgör 60 % av hela öns yta, på det området är flera höjder över 2500 m. höga. Alltså är de flesta ganska mycket högre än Sveriges högsta berg. På just centralplatån finns faktiskt Madagaskars högsta berg, Maromokotro som är ca 2876 m högt. Egentligen är det bergiga området delat i två delar av en rätt så tydlig gräns, men när man pratar om det räknas det som en enda stor platta.

Madagaskar har ett smeknamn, nämligen Röda ön. Det kommer från att berggrunden har blivit utsatt för så mycket erosion att den på vissa ställen har färgats röd.

Det som jag kommer att skriva nu låter konstigt, jag vet men det är ändå fakta. Madagaskar drabbas ibland av cykloner, översvämningar och delvis extrem torka. Det varierar alltså väldigt mycket.

 I de norra delarna av ön finns det mest vulkaniska berg.

Om man sammanfattar det hela har Madagaskar en jobbig terräng med många branter, dalar och vulkaner. För att det ska vara lättare att förstå kan man jämföra med Sverige som i stort sätt är platt medan Madagaskar har en radda med toppar på öns relativt lilla yta.

sveriges karta


Madagaskars karta

Jag tycker i alla fall att det är en ganska stor skillnad. :)


Småfakta om utvalda djur och växter


FOSSA
En fossa är ett litet däggdjur och även ett rovdjur som lever på Madagaskar. Den påminner mycket om en katt med lite skunk-aktiga drag. Den är ungefär 1.5 m lång som fullvuxen (svansen utgör ca 68 cm av det) och har väldigt korta ben till dess kropp. Pälsen är kort och vid nosen sticker det ut långa morrhår. Fossor är starkt utrotningshotade.


AYE-AYE
Detta är en ensamlevande varelse som är aktiv nattetid,  du kan hitta den i de nordöstra delarna av Madagaskar. Den har lång sträv päls (observera att den på bilden bara är en unge) som ofta är mörk/brunsvart. Svansen är faktiskt längre än själva kroppen, den brukar bli ungefär 36-45 cm lång medan svansen blir ca 50-60 cm lång. Det här djuret låter lite konstigt när den ska kommunicera, den liksom grymtar och fnyser.


RINGSVANSLEMURER
Ringsvanslemuren är en av de vanligaste arterna av lemurer. De är dagaktiva och äter mest växter av olika slag. Det som skiljer ringsvansen från de andra lemurarterna är att de faktiskt gillar att vara på marken lika mycket som att vara i träden. Lemuren blir ungefär 50 cm lång med en svans på 60 cm. Ringsvanslemuren ska vara gråfärgad med vita tecken på huvud samt en randig svans (därav namnet). De lever flera stycken i en stor flock och är en viktig del av Madagaskars turistnäring dels för att de inte är rädda för människor utan mer nyfikna. Tyvärr försämras deras situation ute i naturen p.g.a alla nerhuggningar av träd och områden som krymper av olika anledningar. Man kan säga att deras hem förstörs.


MADAGASKARSTJÄRNA
Blomman kommer ursprungligen från Madagaskar och tillhör familjen orkidéer. Den blommar med vita blommor som ni kan se på bilden. Fjärilarna (som måste ha en extra lång "sugsnabel") kommer och tar nektar ur blomman under natten.


ROSENSKÖNA
Den kommer ursprungligen från Madagaskar men har senare spridits över jorden. I dag används blomman för att bota barnleukemi och andra sjukdomar över hela världen. Är det inte fantastiskt att den här fina blomman kan bota en så hemsk sjukdom?


-I´ll be watching you-


Djur och växtliv

Med det här inlägget kommer vi in lite på djur och växt temat. Först här nere är det lite information, sedan i NÄSTA inlägg kommer det komma fakta om 3 (annorlunda) djur samt 2 växter . Vissa av dessa finns endast på Madagaskar.

Madagaskar är känt för sitt stora utbud av varierande och unika djurarter, allra mest uppmärksammad är landet ändå för sina många och olika arter av lemurer. När det kommer till kameleonter så finns ungefär hälften av alla världens slag av den arten på ön. Faktiskt är det så att 3/4 (tre fjärdedelar) av hela Madagaskars djur och växtrike endast finns på just Madagaskar. Ganska häftigt eller hur? Det är bara det att när så pass många arter är unika och verkligen "one of a kind" är de flesta också utrotningshotade och nära på att försvinna. Mindre bra va? Sedan gör det ju inte saken bättre att skogarna skövlas undan samt att miljöförstöringen är på top, det gör bara att arterna dör ut fortare.  Nu är det inge vidare längre, visst?  Jag vet inte hur ni tänker göra, men jag funderar på att hålla tummarna för att situationen inte förvärras för de stackars växterna eller djuren.

Av alla de olika djurarterna som existerar på ön finns det dock inte ett enda större däggdjur såsom en elefant, en giraff eller ett lejon. Själv tycker jag att det låter rätt mystiskt med tanke på att det finns ett så otroligt brett djurregister där och jag skulle gärna vilja veta anledningen... Det får bli något att kolla upp senare, jag får höra av mig om jag kommer över något:)

Den största frågan kvarstår, hur kom egentligen alla djur till den ej fastlandsbelägna ön från början? Forskare har haft sina teorier om händelsen, men de flesta låter ganska otroliga eller till och med omöjliga. Du som läser detta måste direkt ha tänkt på att de kunde ha summit över från Afrika. Om du tänker lite längre kommer du nog på att många djur inte kan simma som te x apor (och ja, jag säger att det finns apor där fast det inte finns stora däggdjur men mindre arter finns faktiskt). Som sagt, det är en svår nöt att knäcka om man inte har en tidsmaskin...

Som avrundning på inlägget får jag påminna om att kolla efter nästa bloggning då jag planerar att lägga upp fakta om lite annorlunda djur och växter! :))

RSS 2.0