Miljö och klimat


Det kommer mer att handla om hur klimatet den här gången, men nästa inlägg kommer handla om miljöproblem och hur man ska lösa det. Missa inte det! Tills dess bjuder jag på annan interessant fakta om just öns kilmat.


Madagaskar ligger i den tropiska zonen, men hela landet har ändå inte exakt lika klimat. Längst kusterna är det ett tropiskt klimat, mer in i landet är det tempererat medan det i söder är mer torrt.



På den östra sidan av ön är det ett smalt band med tropisk regnskog, där finns även flera bäckar som tillslut mynnar ut i den Indiska oceanen. På väst sidan är det mer torrskog. Om man kollar lite längre in i landet finns den bergiga centralplatån som utgör 60 % av hela öns yta, på det området är flera höjder över 2500 m. höga. Alltså är de flesta ganska mycket högre än Sveriges högsta berg. På just centralplatån finns faktiskt Madagaskars högsta berg, Maromokotro som är ca 2876 m högt. Egentligen är det bergiga området delat i två delar av en rätt så tydlig gräns, men när man pratar om det räknas det som en enda stor platta.

Madagaskar har ett smeknamn, nämligen Röda ön. Det kommer från att berggrunden har blivit utsatt för så mycket erosion att den på vissa ställen har färgats röd.

Det som jag kommer att skriva nu låter konstigt, jag vet men det är ändå fakta. Madagaskar drabbas ibland av cykloner, översvämningar och delvis extrem torka. Det varierar alltså väldigt mycket.

 I de norra delarna av ön finns det mest vulkaniska berg.

Om man sammanfattar det hela har Madagaskar en jobbig terräng med många branter, dalar och vulkaner. För att det ska vara lättare att förstå kan man jämföra med Sverige som i stort sätt är platt medan Madagaskar har en radda med toppar på öns relativt lilla yta.

sveriges karta


Madagaskars karta

Jag tycker i alla fall att det är en ganska stor skillnad. :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0